Järnålder i Alunda

Breddningen av väg 288 mellan Uppsala och Östhammar fortskrider. Sedan tidigare har det skett stora undersökningar t ex i Rasbo socken. Nu är det områdena kring Alunda som står på tur, efter det att fornlämningar längs denna del av sträckan förundersöktes under 2014. Bara de fornlämningar som direkt berörs av vägbygget undersöks och tas bort, Alunda är en mycket fornminnesrik bygd, men spår av bosättning ända från stenåldern då det var ett skärgårdslandskap.

Fredrik Thölin och Jennie Andersson sållar jorden för att hitta fynd och ben. Foto: Niklas Stenbäck, SAU

Fredrik Thölin och Jennie Andersson sållar jorden för att hitta fynd och ben. Foto: Niklas Stenbäck, SAU

SAU har fått i uppdrag att undersöka del av en boplats från äldre järnåldern (runt Kristi födelse) och en grav (en sk stensättning) från yngre järnåldern på en av delsträckorna. Det är även möjligt att det finns en del spår från medeltida aktiviteter på platsen.

Helena Hulth och Pedor Jansson schaktar. Foto: Niklas Stenbäck, SAU

Helena Hulth och Pedor Jansson schaktar. Foto: Niklas Stenbäck, SAU

Undersökningen är i full gång just nu, det arkeologerna är speciellt intresserade av är stensättningen som verkar ha en ganska ovanlig konstruktion och läge och dessutom ha en relativt ung datering. I slutet av järnåldern, för ca 1000 år sedan, övergick allt fler Upplänningar till kristendomen, vilket framförallt påverkade gravskicket som gick från kremeringar under stensättningar till att begravas obränd i kista. När detta skett har varierat mellan olika regioner och säkerligen även inom regionerna utifrån hur olika familjer valde att hantera skiftet.

 

Det här inlägget postades i Alunda, Boplats, Gravfält o gravar, Järnålder, Uppland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *