Silvermynt från Eds allé

Silvermyntet från Eds allé. På vilka vägar har det kommit hit? Och varifrån?

Silvermyntet från Eds allé. På vilka vägar har det kommit hit? Och varifrån?

Ett halvt silvermynt från vikingatiden, funnet vid boplatsen vid Eds allé, har dragit våra blickar till sig. För kanske kan det vara ett sällsynt mynt från Marocko!

Än har ingen myntexpert hunnit titta på det, så vi vet verkligen ingenting säkert. Men om man tittar på fig. 23 (s 16) i den här rapporten, (den bild som visar åtsidan) så verkar det finnas ett liknande mynt från en stor silverskatt funnen i Sundveda mellan Märsta och Sigtuna. Den skatten kan tidigast ha grävts ner vid mitten av 800-talet, eftersom yngsta myntet är präglat 843/844 e. Kr.

Sundvedaskatten har i sin tur stora likheter med en stor silverskatt som hittades redan 1827 i Hammarby socken i Upplands-Väsby. Väsbyskatten påträffades ungefär en mil sydost om Sundveda och bara några kilometer från Eds allé. Skatten innehöll minst 490 mynt och vägde cirka 900 gram. Det yngsta myntet från denna skatt är från 833, så tidigare än så kan den inte ha grävts ner i marken.

I både Sundvedaskatten och Väsbyskatten har man hittat så kallade nordafrikanska imitationer, som är mycket sällsynta. Och nu undrar vi förstås om även vårt mynt hör till den gruppen. I så fall blir vårt halva mynt en hel sensation!

Myntet är halvt, vilket inte är ovanligt i vikingatida skatter.

Myntet är halvt, vilket inte är ovanligt i vikingatida skatter.

 

Det här inlägget postades i Boplats, Eds Allé, Järnålder, Stockholms län. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Silvermynt från Eds allé

  1. Eva Nadia Haupt skriver:

    Kære Kristina,

    Hjertelig tillykke med mønten. Det er en 800-talles abbadiske mønt. Men det ville have hjulpet, hvis I havde lagt et skarpt billede, ligesom dem Bengt Lundberg har taget af skattefundet. Vil gerne hvis hvordan. Held og lykke

  2. Eva Nadia Haupt skriver:

    Med de venligste hilsner

    Nadia

  3. Åsa M Larsson skriver:

    Hej Eva. Tack för kommentaren, vi ska absolut fixa lite bättre bilder på myntet och på andra fynd senare under hösten. Fynden förvaras på ett säkert ställe och just nu är projektledarna på försenad och välbehövlig semester. De får ta lite bättre foton när de kommer tillbaka igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *