Visning vid Tortuna

Visning för allmänheten av arkeologisk utgrävning vid Tortuna skola. Boplats med ovanliga fynd från järnålder och medeltid

 Vid undersökningen har ovanliga fynd och byggnadsspår från järnålder och medeltid framkommit vid Tortuna skola. Mycket tyder på att detta inte var en vanlig gård. SAU och Länsstyrelsen bjuder därför in till en visning för att visa fynden och berätta om platsen.

Tid: Måndag 13 juli kl 15:30

Plats: Tortuna skola. Visningen börjar vid lärkträdet vid fotbollsplanen nedanför skolan.

Parkering: Vid Tortuna skola eller Tortuna kyrka.

Klädsel: Tänk på att det är lerigt och blött på grävplatsen. Gummistövlar rekommenderas, och om vädret så kräver, även regnkläder.

IMG_0173För visningen ansvarar Jonas Svensson-Hennius, arkeolog på SAU och Ulla Bergquist, handläggare vid Länsstyrelsen.

Tidigare i år undersöktes gravar och stolphål från en träbyggnad, troligen en äldre kyrka, på skolgårdens västra del. Det finns inga dateringar ännu, men gissningsvis kan gravar och kyrka vara från perioden ca 1000-1300.

Under juni och juli har en boplats från järnålder (500 f Kr – 1050 e Kr) och medeltid (1050-1500) grävts på skolgårdens östra sida. Resultaten har överträffat förväntningarna. Det finns spår av flera byggnader, bland annat ett grophus och en byggnad med syll. Några ovanliga fynd har också gjorts.

Det här inlägget postades i Boplats, Förmedling, Järnålder, Tortuna, Västmanland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *