Vad har man kokat ihop här?

Jennie invid ugnen i sitt grophus.

Jennie invid ugnen i sitt grophus.

Flera av våra grophus vid Eds allé har en ugn i ena hörnet. En av dem håller Jennie på att undersöka nu.

Själva huset är ungefär nio kvadratmeter stort, och i nordöstra hörnet finns själva ugnen.

Några av stenarna har rasat, men på sina håll är den fin och man ser att någon staplat stenar på varandra i kallmur. Vissa av stenarna ser ut att vara huggna eller så har man valt stenarna med omsorg.

Mellan stenarna i ugnen finns det keramikskärvor. Frågan är om man tappat ett kärl och inte brytt sig om att plocka upp skärvorna? Eller om de deponerats där av någon anledning?

Just nu lutar tolkningen mot att det är ett matlagningshus, med tanke på keramiken och de obrända benen som hittats på golvet. I fyllningen, nära ugnen och nästan i botten, framkom även en trasig löpare vilket eventuellt kan styrka idén om att man lagat mat i huset.

Snart kommer Jennie att riva ugnen och vem vet vad som då kommer att upptäckas? Dessutom kommer hon att preparera och analysera alla makrofossilprover från boplatsen och hoppas därmed kunna hitta förhistoriska fröer och växtdelar. Dessa kan säga mer om husets/husens funktion samt något om platsens ekologi.

Det här inlägget postades i Boplats, Eds Allé, Medeltid/Historisk, Okategoriserade, Stockholms län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *