Mina tre månader på SAU

Skeppsättning på Årby gravfält. Foto: Susanna Eklund

Efter att jag tillbringat ett flertal veckor i Gamla Uppsala då jag bl.a. undersökte ett kungligt grophus, begav sig Sanna och jag ut till Årby gravfält utanför Kolbäck i Västmanland för en schaktkontroll i slutet av september. En familj som bor på en liten gård som är beläget på gravfältet behövde göra ett nytt avlopp alldeles i utkanten av den registrerade fornlämningen.  Gravfältet var vackert beläget bland de västmanländska åkrarna och hade många fina gravar t.ex. domarringar och skeppssättningar. Familjen är också väldigt måna om gravfältet och ser det som sitt eget. Inga gravar stördes av schaktet, men vi hittade en härd som vi tog makrofossilprov i som jag senare fick flottera.

Amanda Wuopio och Mattias Robson schaktar. Foto: Susanna Eklund

Jag har även hunnit med en hel del inomhusarbete under min tid här på SAU. Exempelvis har jag fått registrera mycket fynd från förra årets utgrävning i Malma. Bl.a. har jag fått registrera mycket keramik. Keramik tillhör de vanligaste fyndkategorierna från många olika typer av fornlämningar och baserat på stil, dekor, kärltyp etc. kan man använda det till att datera både enskilda anläggningar eller hela lämningar. Därför är det av flera skäl en bra kunskap att ha erhållit för framtiden.

Äntligen kan vi komma in i vårt rapportförråd! Foto: Niklas Stenbäck

Förra veckan gjorde jag en rejäl storstädning i rapportförrådet. Efter kontorsflytten hade allt bara lastats in där i kartonger och det gick inte att ta ett enda steg in i rummet. Jag tog därför upp publikationerna ur kartongerna och lade dem i prydliga högar i hyllorna. Detta visade sig vara väldigt platseffektivt och från ha haft ett belamrat golv, blev det nu t.o.m. en hel bokhylla som blev tom. Främst rörde det sig om rapporter från E4-grävningarna i norra Uppland, men även en del andra rapporter som t.ex. en från Skälby fanns med.

Det här inlägget postades i Allmänt, Boplats, Gamla Uppsala, Gravfält o gravar, Järnålder, Malma, Uppland, Västmanland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *