Grattis Kent!

Idag blev det officiellt – Kent Andersson har blivit utnämnd till enhetschef för Kulturmiljö och samlingar på Historiska Museet.  Vi känner oss glada och stolta över denna utnämning eftersom Kent för närvarande är ordförande i vår styrelse och han var tidigare även verksamhetschef för SAU.

Innan han började på SAU har han jobbat för Riksantikvarieämbetets uppdragsverksamhet (UV) och för Historiska Museet där han var med om att bygga upp flera permanenta forntidsutställningar, bland annat Guldrummet och Forntider. Kents eget forskningsintresse ligger i järnåldern, framförallt i prestigehantverk som guld och glas, och långväga kontakter mellan Skandinavien och södra Europa under denna period. Han har skrivit flera böcker i ämnet (se nedan).

För de flesta av allmänheten är Historiska museet den plats dit man går för att se utställningar om förhistorien och medeltiden. Men för oss som är verksamma inom kulturarvssektorn är Historiska så långt mycket mer. Det är navet där forskning, uppdragsverksamhet och publik förmedling möts. Mycket av det som grävs upp varje år runtom i landet kommer i slutändan att hamna i dess samlingar (resten hamnar hos länsmuseum o dyl). Till samlingarna kommer forskare och studenter för att lära sig mer om dessa föremål och för att se hur de kan belysa de förhistoriska människornas samhällen och föreställningar. I slutändan ska detta sedan nå ut till allmänheten, både i utställningar och publikationer.

Det är därför vi anser att Historiska nu har gjort en mycket bra rekrytering till denna position, då Kent har arbetat med både uppdragsarkeologi och samlingarna, han har forskat om föremålen, och han har skrivit både vetenskapliga och populärvetenskapliga publikationer.

Lästips:

OmslagsbildAndersson, Kent 2011: Guldålder. Svenska arkeologiska skatter. Balderson Förlag, Uppsala.

Andersson, Kent 2010: Glas. Från romare till vikingar. Balderson Förlag. Uppsala.

Andersson, K. & F. Herschend 1997: Germanerna och Rom. Opia 13. Inst för arkeologi och antik historia, Uppsala

Resten av produktionen kan hittas på LIBRIS

Det här inlägget postades i Allmänt, Järnålder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *