Gamla Uppsala på Vetenskapens Värld

Avsnitt 9 av årets Vetenskapens värld sändes igår (24/9) och programmet innehöll inte bara såsom påstods i tablån inslag om mumier och Catal Hüyük utan även ett längre islag från årets utgrävningar i Gamla Uppsala. Det går tyvärr inte att bädda in det, men man kan se avsnittet på SVT Play. Det är även mycket intressant om mumierna och om den tidiga jordbrukskulturen i Turkiet, men om ni är intresserade främst av Gamla Uppsala så börjar inslaget 12.40 min in på avsnittet. Där kan ni bland annat se rekonstruktioner av de grophus som har kommit fram över en del av ytorna och få höra om en hel del intressanta fynd.

Detta är bara början, vi har långt mer intressanta fynd och upptäckter att berätta om framöver. Ni kan även läsa mer på projektets hemsida.

Det här inlägget postades i Förmedling, Gamla Uppsala, Järnålder, Medeltid/Historisk, Populärt, Uppland. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gamla Uppsala på Vetenskapens Värld

 1. Joakim GOldhahn skriver:

  Önskar så innerligt att all spökmusik kunde ersättas med något annat. Bra inslag annars.

  JOakim

 2. Joakim GOldhahn skriver:

  Kungshögar kan också ersättas med något annat…

 3. Åsa M Larsson skriver:

  Instämmer. Det var ändå ganska befriande fritt från dimma, rök och schamantrummor – alltid något 🙂

 4. Marcus Säll skriver:

  jag tycker det bästa var att jag fick lära mig att de orientaliska bältesbeslagen har en koppling till Orienten och har suttit som beslag på ett bälte

 5. Lars skriver:

  Undrar inte om forntiden alltid var dimmig och att man alltid hörde shamantrummor i bakgrunden (då och då avbrutna av ljudet från en bronslur) 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *