Malma Ängs tidiga invånare – öppet föredrag

En av de roligaste upplevelserna för arkeologerna som grävde ut Malma i höstas var, förutom de fina fynden och dussintalet grophus, det stora intresset från du nutida invånarna. Alla lyckades dock inte komma till visningen i fält och även om det är kul att se allt på plats så är det inte helt enkelt att få en fullgod bild när man står samlad i en stor klunga kring en arkeolog som försöker tala högt nog att det når ut till alla.

Wardsaetra & Gutasunds hembygdsförening (dvs Vårdsätra och Gottsunda) har därför bjudit in grävledaren Jonas Wikborg för att berätta om platsen och fynden i lite mer ordnad miljö, vilket kommer att ske den 26:e mars i Gottsundabiblioteket. Alla som vill höra mer om folket som bodde i området under järnåldern och vikingatiden då Ekoln fortfarande var en havsvik är varmt välkomna. På Malma finns spår både av stora gårdar, grophus för allehanda hantverk, och föremål som har sitt ursprung ända bort i Sydösteuropa och kanske ännu längre österut.

På bloggen Mötesplats Gottsunda hittar ni schemat för vårens Kulturkalendarium som Kulturnätverket i Gottsunda sammanställt. Den 27:e februari kommer Katja Jahn och Ylva Fontell berätta om sitt arbete med boken Hitta Uppland t ex, och det anordnas konserter och musikcaféer.

Om Malma Ängs tidigare innevånare
Måndag 26 mars kl 19.15 i Gottsundabiblioteket
Jonas Wikborg ansvarade för de arkeologiska utgrävningarna vid Malma Äng i Valsätra hösten 2011 och kommer att redovisa de resultat som hunnit sammanställas under våren.
Arrangör: Wardsaetra & Gutasunds hembygdsförening

Årsmöte och ”Hitta Uppland”
Måndag 27 februari kl 19.15 i Gottsundabiblioteket.
Kvällen inleds med kort årsmöte. Därefter ”Hitta Uppland”. Katja Jahn och Ylva Fontell har skrivit en guidebok med ca 300 utflyktsmål och sevärdheter i Uppland.
Arrangör: Wardsaetra & Gutasunds hembygdsförening

Det här inlägget postades i Förmedling, Malma, Populärt, Uppland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *