Skälbyboken recenserad

Lite innan jul kom som sagt vår populärarkeologiska bok om järnålderssamhället i Skälby och dess relation till omvärlden. En härlig julklapp för alla inblandade på SAU, länsstyrelsen och Västerås kommun. Även om vi inte hann posta alla på sändlistan innan julledigheten så hann vi i alla fall kasta iväg ett ex till Vestmanlands Läns Tidning (VLT) i förhoppningen att någon kanske ville säga nåt snällt om den. Igår dök det upp en recension och den gjorde alla inblandade dubbelt glada! De fina illustrationerna av Göte Göransson uppmärksammas naturligtvis, men även Jonas Wikborg, Sanna Eklund och Ola Korpås.

”Men framför allt är det texterna som gör boken njutbar. De tre författarna kan alla skriva lättfattligt och fantasieggande. Det är inte bara den mer kända författaren Maja Hagerman som kan levandegöra forntiden, idag finns det gott om arkeologer som också behärskar den konsten. Särskilt huvudförfattaren Jonas Wikborg lyckas bra med uppgiften, han är en god pedagog som berättar ledigt och på ett intresseväckande sätt, utan att förfalla åt fria fantasier.”

John Kraft, VLT 120126

Länsstyrelsens satsning på att boken under deras försorg ska finnas tillgänglig i ett stort antal gratsiexemplar för Västeråsborna får dessutom välförtjänt beröm. Eftersom detta är ett projekt som bekostats av kommunen såsom ansvarig för borttagandet av fornlämningen, med bidrag från Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen, så är det trevligt att resultaten kommer allmänheten till godo utan alltför många mellanled. De är ju på många vis också medfinansiärer.

Att förutom en rapport även arbeta fram populära publikationer av utgrävningsresultat är något som håller på att bli allt vanligare, även om det är sällan vi får chansen att ge ut en så sammanhållen och välillustrerad publikation. Just har vi snarlika projekt på gång för Påljungshage i Sörmland och i samarbete med UV Mitt och Upplandsmuseet för undersökningarna längs väg 288 i Uppland.

Vi kommer skicka ut Skälbyboken till de som står på vår sedvanliga sändlista för publikationer i nästa vecka. Den arkeologiska rapporten för Skälby kommer att gå i tryck senare i år.

Det här inlägget postades i Förmedling, Populärt, Skälby, Västmanland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *