Gjutform av horn?

Den vackert dekorerade sländtrissan som vi lade ut en bild på för några dagar sedan har jag funderat mycket över. Slitage och dekor på undersidan vittnar om att det tillverkats av material från något annat föremål. Varför finns det små hål på undersidan, och varför sitter det små järntenar instuckna i två av dem? Vad är det för märklig ornamentik i mitten som delvis har förstörts när hålet till sländtrissan borrades?
Kan det vara ena halvan av en gjutform? De inristade linjerna som leder in till den centrala ornamentiken skulle kunna vara själva gjutkanalen, men kan man gjuta i formar av horn? Hur mycket värme skulle en sådan kunna tåla? Möjligen skulle det fungera med tenn som har en relativt låg smältpunkt. Hursomhelst verkar ju området i och omkring ornamentiken vara påverkad av någonting – värme? De två små metallstiften skulle vara utmärkta för att få perfekt passning med den andra gjutformshalvan där det bör ha funnits motsvarande hål. Förmodligen har det suttit metallstift även i de andra tre hålen.

De fem små borrade hålen, varav två har små järntenar sitter grupperade på ett sådant sätt att de inte stör den förmodade gjutkanalen vilken således skulle kunna vara samtida med dessa. Detta skulle antyda att ”gjutkanalen” och de fem små hålen inte är något sekundärt ingrepp utan hör ihop med det dekorerade området i föremålets mitt som sedermera har genomborrats.

Är sländtrissan tillverkad av en omarbetad gjutform?

Det här inlägget postades i Allmänt, Föremål, Malma, Uppland. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gjutform av horn?

 1. Anton skriver:

  Inte alls tokig tolkning! Om man kan fastställa hur mycket värme horn tål innan det spricker kanske man kan komma närmare svaret, vilka föremål som tillverkats. Medaljonger?

 2. Anton skriver:

  Jo, nu vet jag, varm choklad borde horn tåla, alltså har man gjutit chokladmynt, förstås.

 3. Gert Franzén skriver:

  Men varför är inloppskanalen då vinklad och saknar trattform? Är vi säkra på att det är en sländtrissa?

 4. Gert Franzén skriver:

  Om järntenarna var styrpinnar så räcker det med två. Gör man flera så blir det problem utan att någon fördel uppstår. Man måste även borra de ev. halvorna samtidigt.
  Den påverkan som finns på ytan skulle jag nog hänföra till järnet.
  Jag tror inte horn spricker för rimlig värme, snarare att det finkrackelerar i den värmda ytan, vilket inte tycks ha skett.
  Om det har varit en gjutform bör ytan vara planslipad för att vara tät. Horn isolerar bra, vilket gör att ev. metall stelnar relativt långsamt.
  Jag tror inte att det har varit en gjutform, men tanken är inte orimlig.

 5. Åsa M Larsson skriver:

  Ja den sätter onekligen lite griller i huvudet på oss. Vi har ett par år nu att försöka fundera ut vad det kan ha varit för något och tips mottages med tacksamhet om ni stöter på något liknande.

 6. Pingback: Malma Ängs tidiga invånare – öppet föredrag | SAUblogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *