SAUs vetenskapliga program

Äntligen är SAU:s vetenskapliga program färdigt att publicera. Vi har valt att göra det digitalt – som PDF på vår hemsida. En anledning till det är att vi vill att det ska vara ett levande dokument med aktuellt innehåll, där delar med jämna mellanrum uppdateras.

Vi vill framför allt lyfta fram våra förhållningssätt till den uppdragsarkeologiska verksamheten, men också ge en bakgrund till SAU, liksom blicka framåt mera visionärt. Programmet vänder sig både inåt, till den interna personalgruppen, men också utåt mot det övriga arkeologiska samfundet. Det innehåller inte någon genomgång kring forskningsläget i något specifikt landskap, utan vi vill snarare reflektera kring några aktuella forskningslägen – inte minst i fråga om metoder.

Programmet består av två delar. Del 1 redogör för bakgrund, förhållningssätt, svensk uppdragsarkeologi m m. Del 2 innehåller fyra olika teman som vår uppdragsarkeologi kretsar kring. Dessa teman kan också ses som inledningar, eller ingresser, till de SAU-projekt som vi också kort presenterar här i anslutning till det vetenskapliga programmet. SAU-projekten drivs internt av de enskilda medarbetarna och syftar till att lyfta vår uppdragsarkeologiska verksamhet och skapa god forskning. Projekten kommer också förändras kontinuerligt och redovisas på olika sätt, bl a på hemsidan.

Vi hoppas att programmet och SAU-projekten inbjuder till diskussion och vidare kontakter med oss!

Hälsar

Niklas Stenbäck, Forskningssamordnare

Åsa M Larsson, Verksamhetschef

Det här inlägget postades i Vetenskapliga programmet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *