Gruvliga historier från Sala

Ylva Bäckström, Osteologisk projektsamordnare vid SAU, har fått en stor artikel i Uppsala Nya Tidning med anledning av hennes forskningsgrävningar vid Sala silvergruvas medeltida kyrkogård. Forskningsprojektet vid Sala har pågått i flera år och Ylva driver det här vid SAU tillsammans med Anne Ingvarsson Sundström. Ni kan läsa om de tidigare  undersökningarna på vår hemsida och ladda ned rapporterna som har kommit ut, den senaste kom så sent som i vintras. Vi kommer snart uppdatera med färska uppgifter eftersom en ansökan om grävtillstånd för augusti nyligen skickats in till Västmanlands länsstyrelse. Även denna grävning kommer att resultera i en rapport i SAUs serie.

Till hösten inleder Ylva sin forskarutbildning vid Institutionen för arkeologi, avdelningen Historisk osteologi, vid Lunds universitet. Helt och hållet släpper vi dock inte taget om henne och hon kommer fortsätta vara ett bra bollplank för oss i våra försök att integrera osteologi och arkeologi ännu mer. Som artikeln i UNT så riktigt påpekar – studiet av materiella och mänskliga lämningar kan ge oss djupare kunskap även om historiska förhållanden – särskilt de grupper som saknade makt och inflytande.

Massgraven Sala gruvkyrkogård. Foto: Kristin Eklund

Det här inlägget postades i Kyrkogård, Medeltid/Historisk, Osteologi, Sala forskningsgrävning, Västmanland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *