Nu har Sven-Gunnar Broström varit ute hos oss och kollat våra hällar. Han är expert på att hitta okända hällristningar och skålgropar som ingen sett på tusentals år.
Glädjande nog kunde han konstatera att den skålgrop som påträffades vid förundersökningen faktiskt var en skålgrop.
Skålgropar är små runda gropar som man knackat in på hällar och stora stenblock under forntiden.
Vad de ursprungligen använts till är okänt. Ibland hittar man bara en, ibland hundratals bredvid varandra. Ofta kan man se dem intill hällristningar från bronsåldern, men de förekommer också på gravfält och boplatser från järnåldern.
Ett annat namn på skålgropar är ”älvkvarnar”, så under någon tid i vår långa historia har man alltså trott att älvor malt mjöl i skålgroparna. Det är också möjligt att man offrat något i dem.
Vår skålgrop är så pass liten att den för ett otränat öga är näst intill omöjlig att upptäcka. Du kan se foto här, på en bild som finns i förundersökningsrapporten för Eds allé, på sidan 18.
Skålgropen är placerad på en berghäll på boplatsens högst belägna punkt. Eftersom den är liten och ensam tyder det, enligt Sven-Gunnar, på att den är från järnåldern, kanske förromersk järnålder (500 f. Kr – 0).
Däremot trodde han inte att det var något jättebryne som vi hade på berghällen. Han menade att det bara var något som naturen skapat.