Grophus vid Eds allé

Arkeologen Ulf Celin vid ett av grophusen. Anar du ingången i hörnan längst fram till vänster?

Arkeologen Ulf Celin vid ett av grophusen. Anar du ingången i hörnan längst fram till vänster?

Nu är utgrävningen av boplatsen vid Eds allé i Upplands Väsby i full gång! Nästan 11 000 kvadratmeter ska undersökas under sex veckor, på ett vackert beläget fält med utsikt över Edssjön. Här ska 600 bostäder snart byggas.

Än så länge har bara en tiondel av området avbanats, det vill säga att det översta jordlagret tagits bort med grävskopa, så att fornlämningarna blivit synliga. Men redan nu har förväntningarna överträffats. Förundersökningen avslöjade två stycken grophus från vikingatiden (800-1050 e. Kr), men nu har antalet utökats betydligt.

Första dagen hittades fem stycken, andra dagen två och tredje dagen ett. Några av dessa kan dock vara arbetsgropar av något slag, det får vi se när de börjar grävas för hand.

Grophus är ett litet hus, där en djup grop utgör byggnadens golv och väggar. Taket har burits upp av ett par stolpar, ibland kan man också se spår av en flätad grenvägg eller plankor som förlängt gropens väggar. I vissa fall är grophusen utrustade med jordbänkar utmed väggarna och eldstäder.

Så här kan grophusen ha sett ut. Rekonstruktionen är från Moesgaard i Danmark. Foto: Jonas Wikborg.

Så här kan grophusen ha sett ut. Rekonstruktionen är från Moesgaard i Danmark. Foto: Jonas Wikborg.

De här speciella husen kan ha använts både som bostäder och verkstäder. I de grophus som påträffades vid förundersökningen hittade man vävtyngder, det vill säga tyngder som sträckte varpen i de stående vävstolarna. Man fann också bearbetat horn.

Förhoppningsvis kommer fynden från de nyupptäckta grophusen att berätta mer om vilka verksamheter som ägde rum vid Eds allé för över 1000 år sedan!

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Boplats, Eds Allé, Järnålder, Stockholms län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *