SAU Vetenskapliga Pris 2014

Torun Zachrisson…går till Torun Zachrisson. Docent i arkeologi vid Stockholms universitet.

Prisnämndens motivering lyder:

För att hon i sin forskning förnyat bilden av järnålderns samhälle och landskapsanvändning, inte minst genom att kreativt och källkritiskt använda sig av uppdragsarkeologiska resultat.

Torun har i sin forskning tagit ett nytt grepp om vår kunskap om järnålderns bosättningar och landskapsutnyttjande. Hon har till stor del utgått från de resultat som uppdragsarkeologin bidragit med genom de omfattande undersökningarna under 1980- och 90-talet som till viss del reviderade den äldre kunskapsbilden. Hon har som få andra forskare konsekvent satt sig in i nya utgrävningar och rapporter, med källkritiskt sinne. Hennes slutsatser har varit en stor tillgång för arkeologin i allmänhet och hennes intresse för nya grävresultat har varit till stor glädje för arkeologer verksamma utanför universiteten. I sin forskargärning har hon visat på vilken vital roll uppdragsarkeologin kan ha för kunskapsuppbyggnaden.

Bibliografi

Academia.edu

SAU Vetenskapliga Pris

Sedan 2006 har SAU årligen delat ut ett Vetenskapligt Pris som har instiftats för att belöna en eller flera forskare som gjort insatser inom svensk arkeologi. Dessa skall ha präglats av självständighet och vetenskaplig insiktsfullhet.

Prispengarna tas från det överskott som genereras av SAU uppdragsarkeologiska verksamhet och förvaltas av Forskningsfonden. Pristagaren utses av en Priskommitté som inkluderar representanter från både uppdragsarkeologin och forskningen. Det vetenskapliga priset är en strategisk satsning för att stimulera bred forskning kring det arkeologiska källmaterialet. Genom valet av pristagare markerar SAU det uppdragsarkeologiska materialets stora vetenskapliga potential, och hur detta har bidragit till att förändra vår uppfattning om forntiden.

Lista över tidigare års pristagare

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till SAU Vetenskapliga Pris 2014

 1. Gunnar Sundelin skriver:

  Hej
  Råkade på detta om du är intresserad!
  Annars släng.
  Trevlig helg.

  Carin Å L

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *