Gnista gravfält

I måndags tjuvstartades undersökningarna på Gnista gravfält, i södra utkanten av Uppsala, då Fredrik Thölin sökte av området med metalldetektor. Imorgon drar vi igång ordentligt med grävmaskiner och avbaning. Utgrävningen är ett samarbete mellan SAU och Upplandsmuseet: projektledare är Andreas Hennius från Upplandsmuseet som ansvarade för förundersökningen. Biträdande projektledare är Emma Sjöling från SAU, som även är huvudansvarig osteolog både i fält och under rapportarbetet. När förundersökningen genomfördes var det redan känt att det fanns en storhög på platsen men när ytan runtomkring började undersökas hittades faktiskt flera skelettgravar med relativt välbevarade ben.

Fredrik Thölin, SAU och Dan Fagerlund, Upplandsmuseet. I bakgrunden syns storhögen. Foto: Andreas Hennius, Upplandsmuseet

Allt tyder på att detta är tidigt kristna gravar, från den period då människorna i området konverterar till den nya tron och slutar bränna sina döda på bål. När kristendomen väl är etablerad gravläggs de döda i vigd jord på kyrkogårdarna, men under en övergångsperiod förefaller det alltså som att man fortsatte använda ättegravfältet. Troligen kommer vi även hitta en hel del brandgravar från järnåldern också. I vilken mån det verkar vara en överlappning kronologiskt, eller om det är ett tvärt byte, återstår det att se om vi kan avgöra. Det ska även bli intressant att se om de hedniska traditionerna ändå påverkat det kristna gravskicket.

Ett av huvudsyftena med undersökningen är att belysa livsöden och inte bara gravseder. Genom laborativa analyser av benen kan vi få en inblick i dieten hos de döda, inte bara under de sista levnadsåren utan även under olika faser av barndomen. Detta kan sedan jämföras med likartade studier gjorda på tidigkristna begravningar i Sigtuna och Birka. Skiljer sig livsvillkoren för denna Upplandsätt från de boende i de urbana miljöerna?

Uppdateringar kommer publiceras här på SAUs blogg, men även på Upplandsmuseets Facebook-sida – gilla den så att du inte missar bilder och nyheter!

Vi kommer ha ett par visningar på Arkeologidagen, vilka anordnas av Upplandsmuseet. Passa på!

Datum: Söndagen den 25/8

Tid: Kl 11.00 och kl 13.00

Vägbeskrivning: I början av Väg 282 (Almungevägen). Kör mot Almunge vid Gnistarondellen (Uppsalas södra utfart). Efter ca 300 meter på höger sida är utgrävningsplatsen.

Det här inlägget postades i Gnista gravfält, Gravfält o gravar, Järnålder, Medeltid/Historisk, Uppland. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gnista gravfält

  1. Marcus Säll skriver:

    Asså ni får säga till Freddan att inte se så där cool ut, han kan ju lura en hel generation med barn att bli arkeologer

    • Åsa M Larsson skriver:

      Har sagt i på skarpen, men han påstår att det kommer naturligt.

      Tycker för övrigt Danne ser minst lika cool ut – vi får se till att de båda håller sig gömda när barn kommer på besök så att de inte får fel intryck av oss arkeologer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *