Kjula – bit för bit

Lena Sundin, Michel Guinard och Niklas Stenbäck kontemplerar innehållet i en provgrop på Kjula 295. Foto: Kerstin Westrin

Slutundersökningarna av de mesolitiska lokalerna vid Kjulaåsen i Södermanland fortsätter oförtrutet i högsommarvärmen. Lokalerna 295 och 297 är på det stora hela avklarade. På 295:an fanns bland annat en stenröjd yta som med stor sannolikhet är spår efter nån sorts hydda/tält för de som en gång brukade den dåtida skärgårdslokalen.

Kjulaåsen med havsnivån motsvarande ca 5000 f.Kr. SGU Kartgenerator (www.sgu.se).

Skrapa i röd kvartsitisk sandsten från Kjula 295. Kvarts, kvartsit och sandsten hör till de vanligaste råmaterialen för småredskap i Mellansverige, eftersom flinta inte förekommer naturligt här, utan måste importeras. Foto: Kerstin Westrin.

Niklas, Ulf, Lena, Kerstin och Patrik Gustafsson fortsätter nu vidare på 293:an, medan Fredrik Andersson och Michel Guinard tar lite välbehövlig semester. Michel har fått för sig att ”semester” betyder att åka upp till Dalarna och gräva ännu äldre mesolitikum för sitt forskningsprojekt!

Mer utförliga blogginlägg om resultaten får vänta lite eftersom det är full aktivitet i fält denna och nästa vecka. I slutet av juli tar de nämligen paus i undersökningarna så att alla hinner ta lite ledigt och ladda batterierna, innan det är dags att ta itu med 298 och 299 i augusti.

Eskilstuna-Kuriren var nyss ute på platsbesök , så det blir förhoppningsvis ett reportage inom kort. Vi kan även meddela att för de som är nyfikna så kommer vår samarbetspartner Sörmlands Museum att anordna guidade visningar vid Kjula på Arkeologidagen den 25:e augusti. Hitta alla uppgifter om Kjula-visningarna samt alla andra arrangemang landet runt på Riksantikvarieämbetets webb.

Arkeologidagen 2013

Det här inlägget postades i Boplats, Förmedling, Kjula, Södermanland, Stenålder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *