Osteologen visar på Gamla Uppsala museum

Sofia Prata förbereder lite bilder att visa upp för frågvisa.

På lördag och söndag kommer Sofia Prata att finnas på plats ute på Gamla Uppsala museum för att berätta om vad en osteolog gör egentligen för besökarna. Osteologi är alltså läran om benen och de som utbildas i detta hjälper arkeologerna genom att artbestämma djurben och studera mänskliga lämningar.

De flesta vet säkert att det går att bestämma kön och ålder på människoben, men vet ni hur? Och vet ni hur mycket mer det finns att se och upptäcka på benen, som hälsa, uppväxtsvillkor, levnadsbetingelser, arbetssysslor, skador mm? Vad tittar en osteolog på för att göra dessa bedömningar? Och hur kan de se skillnad på rådjur och får, häst och ko, på bara några små fragment egentligen? Och kan man säga nåt egentligen om brända ben?

Sofia kommer att berätta om detta och mer på plats på museet och hon har även med sig en del ben att visa på. Det är ingen föreläsning, utan bara att komma förbi och prata och fundera högt. Barn är speciellt välkomna.

Plats: Gamla Uppsala Museum

Datum: 20-21 april

Tid: kl 14-15.30

Det här inlägget postades i Förmedling, Gamla Uppsala, Osteologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Osteologen visar på Gamla Uppsala museum

  1. Glen Beck could have avoided all this by submitting his commentaries in advance to a certified Jewish person? Perhaps we should all be assigned our own Mr. Goldberg to avoid making such horrible mistakes ourselves? They could be like the all powerful parish priests of yesteryear. What could be wrong with that? Do you want another Hitler?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *