SAU Vetenskapliga pris 2012

Priset har instiftats för att belöna en eller flera forskare som gjort insatser inom svensk arkeologi. Dessa skall ha präglats av självständighet och vetenskaplig insiktsfullhet.
2012 års pris på 30.000 kr tilldelas Jonathan Lindström.

Foto: Bonnier

Jonathan Lindström är arkeolog, illustratör och författare, som blivit allmänt känd genom sina populärvetenskapliga böcker för både vuxna och barn. Jonathan har sin bakgrund inom uppdragsarkeologin då han under flera år arbetade på Stockholms läns museum och bland annat ansvarade för utgrävningen av ett dödshus från den neolitiska stridsyxekulturen. Under större delen av 2000-talet har han övergått till att förmedla kunskap om världen, universum och förhistorien till både barn och vuxna. Hans produktion utmärks både av berättarglädje och av vetenskaplighet.

Hans bok om ”Bronsåldersmordet” om den sk Granhammarsmannen redogjorde inte bara för själva fyndet och vad forskningen idag tror sig veta om bronsåldern, utan inkluderade även ny egen forskning som fördjupade denna kunskap. Hans avstamp i ett livsöde och vad det kan berätta om större samhällsfenomen är något som arkeologer ofta säger att de vill göra, men sällan lyckas med. I sin efterföljande bok ”De dödas tempel” tog han upp den forskning han genomfört kring stridsyxekulturen med utgångspunkt i dödshuset i Turinge. En röd tråd i båda böcker är att Jonathan inte bara lägger fram tolkningar, utan visar för läsaren hur arkeologer och forskare når fram till kunskap genom dialog, ifrågasättande och nya analysmetoder.

Jonathan Lindströms böcker sätter vetenskapen som process i fokus på ett unikt sätt bland populärvetenskapliga författare. Resultatet är minst lika läsvärt och givande för arkeologer som för allmänheten. Han belyser även på ett föredömligt sätt hur olika vetenskapsgrenar, från DNA till filosofi, kan bidra till att fördjupa kunskapen om förhistorien.

Under 2013 kommer hans nya bok ”Medvetandets gåta” ut på Norstedts förlag.

Priskommitténs motivering: För ett arkeologiskt författarskap som på god vetenskaplig grund i populär form framgångsrikt behandlar komplicerade frågor för både vuxna och barn.

Pressmeddelande

Mer om SAU vetenskapspris och tidigare pristagare

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SAU Vetenskapliga pris 2012

 1. Joakim Goldhahn skriver:

  Hej alla på SAU

  Ett synnerligen bra val.

  Grattis Jonathan!

  hälsar

  Joakim

 2. Åsa M Larsson skriver:

  Tack. Vi tyckte alla att det var kul att kunna hylla Jonathan och vi hade en mycket trevlig kväll med honom 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *