En fördel med att ha en undersökning i närheten av kontoret är att jag faktiskt lyckas smita ifrån skrivbordet då och då och kolla in vad riktiga arkeologer håller på med. Det är klart, med det ganska usla väder vi haft de senaste veckorna så är avundsjukan kanske inte lika överhängande varje dag, på de som får gräva upp Gamla Uppsalas förhistoria. Intalar jag mig själv i alla fall.
Hursomhelst så finns det mer än ett sätt att ta del av det som händer därute. Varje dag kl 14 hålls det gratis visningar, med arkeologer från undersökningarna som guider. Projekthemsidan uppdateras dessutom ofta av Kristina Ekero Eriksson med information om fynden och fina bilder. Just nu är det flera ytor som undersöks. Vid skolan finns ett fint gravfält från vendel- och vikingatid. Kanske inte lika imponerande ovan mark som högarna, men under odlingsytan finns rester av gravar och likbål bevarade. Även om mycket förstörts på bålen så finns en hel del kvar att förudnras över. t ex de vackra blå skärvorna från en glasbägare. Kent Andersson och John Ljungkvist berättar mer om vad dessa bägare kan avslöja om järnålderns människor.
Men det finns inte bara spår av döden utan även livet. Söder om Storgården håller vi på att undersöka boplatslämningar från medeltid och järnåldern. Här hittar vi bland annat grophus, små hus med nedgrävda golv som troligen nyttjats främst för olika sorters hantverk och arbeten, men som möjligen även fungerat som boningshus för en social klass. Det är något vi hoppas kunna få lite svar på i samband med dessa undersökningar. Enskilda grophus hittas ofta i samband med järnåldersgårdar, men i södra Sverige och uppenbarligen i Gamla Uppsala har det funnits koncentrationer av dem. I Malma i södra Uppsala som SAU undersökte förra året hittades också ett antal grophus, men de har troligen viss spridning i sin kronologi.