Stenålder vid Påljungshage

Våren är onekligen rapporttid – de dimper ned en efter en efter de mörka månadernas inomhusarbete. Nyligen kom rapporten från våra utgrävningar av ett antal neolitiska lokaler vid Påljungshage lite norr om Nyköping. Platsen visade spår av upprepade men troligen ganska begränsade bosättningar på stranden av en ö i den dåtida skärgården.

Det som är intressant med platsen är att huvudparten av aktiviteterna hör till tidigneolitikum, den period för 6000-5500 år sedan då jordbruket etablerades för första gången i Sverige. Påljungshage faller in i en typ av lokaler från denna tid som vi hittat en hel del av uppe i Mellansverige: De är skärgårdslägen och benmaterialet visar på fiske och jakt på säl och andra havslevande djur som utter. Men samtidigt finns ett inslag av domesticerad ekonomi. I detta fall ben från får eller möjligen get (de är svåra att se skillnad på). Dessutom finns ben från svin som inte alltid är lätta att avgöra om de kommer från tamsvin eller vildsvin.

Malsten från Påljungshage. Foto: Susanna Eklund, SAU

Ibland hittas även förkolnade sädeskorn på dessa lokaler och det fanns även här i anslutning till en kokgrop. Ett av sädeskornen (möjligen korn) C14-daterades, men intressant nog blev både den och kol från kokgropen daterade till sent mellanneolitikum (ca 2600-2400 f.Kr). Man hade alltså använt platsen även under denna period. En del av keramiken kan möjligen passa in med gropkeramisk kultur. Denna kultur brukar oftast lämna ifrån sig stora mängder keramik, men det har blivit allt mer tydligt att en del av de fyndfattiga tillfälliga lokaler vi hittar både i inland och i kustlägen kan tillhöra gropkeramisk kultur. I en ekonomi som tog tillvara på djurs och växters säsongsvisa variationer är det inte ovanligt att det fanns en hel del tillfälliga bosättningar och jaktstationer.

Befolkningen under neolitikum, oavsett vilken arkeologisk kultur vi talar om, hade en varierad och flexibel ekonomi som följde både årstiderna och gruppens växlande sammansättning. För vissa var jordbruk och boskapsskötsel en viktig del av denna ekonomi, för andra var ekonomin till större delen jakt- och insamlingsbaserad men med olika fokus på inland och kust.

Rapporten kan beställas eller finns att ladda ned på vår hemsida.

Det här inlägget postades i Boplats, Södermanland, Stenålder. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Stenålder vid Påljungshage

  1. Lars andersson skriver:

    Hej Åsa! Kanske lite OT, men jag såg en tråd på Arkeologiforum som kanske intresserar. Intressant om erteböllekulturen, trattbägare och gropkeramiker. En del sanningar ifrågasätts.

    Tråden heter Det tidigar jordbruket
    http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5733.msg54592/topicseen.html#msg54592

    • Åsa M Larsson skriver:

      Hej Lars,
      Jag kikar in på tråden. Hoppas jag minns mitt lösenord på forumet, har inte varit inne där på länge

  2. business followed up the Times article with more borrower bashing in an article entitled simply, “American Deadbeats.” Gunther wrote while he doesn’t mind paying for his sunroom, he doesn’t want to pay for

  3. stora och fantastiska blogg. Jag verkligen vill tack, för att ge oss mycket bättre information.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *