Folkvandringstid i Götala

Ja, så har den kommit – rapporten från Götala! En liten plats och en liten rapport men kanske intressant för de som är roade av Östergötland, boplatser, boplatsstrukturer och härdar…

Slutundersökningen vid Nedra Götala, ca 5 km norr om Skänninge i Östergötland, utfördes av SAU i augusti 2010. På platsen hittades lämningarna av en gård från slutet av äldre järnålder (c:a 400-600 e Kr). De två undersökta bostadshusen har sannolikt inte varit i bruk samtidigt utan anläggningarna på platsen tycks i huvudsak representera en gård som varit i bruk under en begränsad period.

Förutom husen framkom stolphål, gropar, härdar, ett vattenhål etc, sammanlagt ett hundratal anläggningar. En del av ytan täcktes av kulturlager. Härdarna har analyserats särskilt noga. De låg, förutom i husen, i olika grupper på ytan och hade varierande utseenden och storlekar. Sannolikt har de använts till olika ändamål som matlagning och hantverk. För att fungera för olika syften har härdarna fått olika uppbyggnad och valet av vedarter tycks också ha gjorts medvetet. Fyndmaterialet var inte särskilt stort och utgjordes främst av obrända djurben från kulturlager. I övrigt var en bit keramik som kommer från ett perforerat kärl det mest intressanta. Det är inte klart om den undersökta platsen varit en ensamgård eller om den varit del av en större bosättning som i så fall kan ha legat högre upp på den höjd där dagens Nedra Götala ligger.

Nu går det att ladda ned rapporten, eller beställa den i tryckt form.

Det här inlägget postades i Boplats, Järnålder, Östergötland. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Folkvandringstid i Götala

  1. Pingback: Forskning och uppdragsarkeologi – exemplet Götala | SAUblogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *