Stilig sländtrissa med mystisk baksida

Fredag eftermiddag. Alla gräver frenetiskt. Plötsligt hörs ett glädjetjut nerifrån ett av grophusen. En vackert dekorerad sländtrissa av ben eller horn har hittas. Ovansidan har en symmetrisk dekor av cirklar och påminner mycket om en sländtrissa som Hjalmar Stolpe hittade i en vikingatida grav på Birka på 1870-talet. Vår har sex ”ekrar” av punktcirklar, medan Birkatrissan fått nöja sig med fem.

Kanske har vår sländtrissa tillverkats av ett annat föremål. På undersidan finns en annan typ av dekor som delvis har skadats av det borrade hålet i mitten. Dessutom sitter det små järntenar intryckta på undersidan.Vi återkommer med en bild av undersidan inom kort.

Sländtrissa från ett av grophusen i Malma.

Sländtrissa från Birka. Foto: Ny Björn Gustafsson, SHMM

Det här inlägget postades i Boplats, Föremål, Järnålder, Malma, Uppland. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Stilig sländtrissa med mystisk baksida

 1. Elisabeth skriver:

  Spännande, särskild för en som själv spinner! Sonen, som var på utgrävningen med klassen (turkos jacka på bilden från utgrävningen), undrar hur stor sländtrissan var, jämfört med den i Birka?

 2. Anders Jadlert skriver:

  Hej!
  Undrar bara hur sländtrissorna från Birka och Malma kan ha samma utsmyckning? Hade alla sländtrissor från den här tiden detta mönster? Var. kommer man kunna se föremålen när ni är klara med utgrävningen?
  Bästa hälsningar Anders

  • Jonas Wikborg skriver:

   Hej Anders!
   Dekor av olika slag kan förekomma på många olika platser under forntiden. Detta kan bero på många saker. Det skulle ju kunna vara samma person som tillverkat dem, men det kan också vara ett mode som spreds mellan olika hantverkare.
   Det är långt ifrån alla sländtrissor som är dekorerade. Den dekor som förekommer kan variera väldigt. Sländtrissorna kan också vara tillverkade av olika material såsom ben, horn, sten eller lera.

   Föremålen kommer att vara avbildade i den rapport som kommer att framställas. Den kommer at tryckas samt vara tillgänglig som Pdf här på vår hemsida. Efter att rapporten färdigställts kommer fynden att förvaras på Statens historiska museum.

 3. Anton skriver:

  Haha kära SAU-kollega, kolla vad jag skrev förra veckan…
  http://www.uvblogg.se/wordpress/vag-288/kul-fran-arkivet/2011/10/19/

  • Åsa M Larsson skriver:

   Du är en trendsättare Anton – helt klart! 😀
   Vad mycket roligt det går att hitta i arkiv och samlingar egentligen.

 4. Gert Franzén skriver:

  Jag är lite (inte så lite) kritisk till arkeologins tolkningstraditioner. Har själv hittat ”sländtrissor” vid utgrävningar. När man visar den för kollegor så kommer omedelbart sländtrissa som tolkning, och man riskerar att göra sig löjlig och obekväm om man gör en annan tolkning. Jag menar att vi förlorar kunskap med dessa traditioner. Somliga är helt säkert sländtrissor, men vi måste vara öppna för andra tolkningar!

  Ett annat standardbegrepp jag ogillar är ”silkärl”, dvs perforerad keramik. Dessa ”kärl” har ofta saknat botten och utsatts för mycket hög temperatur… 😉

 5. Ny Björn Gustafsson skriver:

  Själv brukar jag understundom kalla dem ”rotationssymetriska föremål” efter dansk förebild – det råder ingen tvivel om att ett stort antal, om dock inte flertalet, inte varit sländtrissor. Ett uppenbart användningsområde för trissor med lite större vikt är i borrar av pumpdrills-typ, som ju fortfarande används inom tex silver- och guldsmide men som under för- och tidighistorisk tid hade en betydligt bredare användning. Punktcirklarna på både er trissa/gjutform och på trissan från Björkö kan t.ex. mycket väl ha gjorts med en pumpdrill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *