Nya kontoret formellt invigt

För att fira att vi äntligen börjat komma till rätta i vårt nya fina kontor, och se till att våra vänner och kollegor lär sig hitta till oss nu när vi sitter nästan 100 m från vårt gamla ställe, så hade vi öppet hus i fredags. Från kl 14 var det fritt fram att trilla in och till vår glädje var det många som valde att göra det.

För att se till att alla inte bara fastnade i köket, som alltid brukar ske på fester, så hade vi ordnat en liten tipspromenad i husets olika rum och gångar. Temat var så klart SAU, med mer eller mindre seriösa frågor kring vår verksamhet. Rätt svar presenteras nedan.

Den överlägsna vinnaren var Jennie Andersson med full pott! Hon ska få ett eget exemplar av styrelseordförande Kent Anderssons nya bok Guldålder i pris.

Tipsrundan: Hur väl känner du SAU?

Stefan Elgh och Jonas Ros från KM tog sig an tipsrundan. De hade bl a koll på när SAU grundades, Backmanska villan, samt SAUs grävbil.

1. När grundades SAU? Rätt svar: 1998, 2:a november

2. Vem av följande har inte jobbar som arkeolog på SAU?: Kuggfråga visade det sig! Rätt svar skulle ha varit Gunilla Larsson, som jag trodde bara hade jobbat som referensperson. Men det visade sig att hon faktiskt hade varit hjälpt till att gräva en del. Mea culpa.

3. Var skedde SAUs första grävning? Rätt svar: Gamla Uppsala

4. Vilken är Jonas Wikborgs favoritpizza? Rätt svar: Kantarellpizza från Pizza Kantarellen i Björklinge

5. SAUs logga är en avbildning av en fibula hittad i en av gravarna på Valsgärde. Men i vilken av gravarna hittades den? Rätt Svar: Nr 13 (Uppmärksamma personer kan ha noterat att på planen som visades till frågan så var alla båtgravarna utmärkta med rött, och enbart ett av de tre nr som angavs som alternativ på frågan var just en båtgrav)

6. Vem gör den bästa fredags-frappen? Rätt svar: Anneli Sundkvist (Våra Facebook-vänner hade extra stor chans att svara rätt på den frågan. Med det inte sagt att vi får frappe – dvs iskaffe – varje fredag tyvärr, särskilt inte nu när det börjar bli kallt. Det var mer något vi belönade oss med i augusti i samband med flytten.)

7. SAU har sedan starten haft kontor i olika historiskt intressanta lokaler. Ett av de mest utmärkande – inte minst pga det lutande golvplanet – var Backmanska huset vid Rundelsgränd.  Vad är huset känt för – förutom att SAU fanns där…? Rätt svar: Både att det är Uppsalas äldsta kvarvarande trähus och att Sveriges förste riksantikvarie Johan Bureus bodde där.

8. Apropå hästavbildningar. Detta fina hästhänge påträffades på en av SAUs grävningar 2008. Var någonstans? Rätt svar: Ultuna

9. Vilket märke har SAUs trogna grävbil? Rätt svar: Mazda

10. SAU har ett par husosteologer som ser till att vi inte förväxlar Alces alces med Esox lucius. Men vilket djur kommer det här benet från?! Rätt svar: Equus caballus (Dvs häst. Ett s.k. sesamben  som sitter mellan lederna i extremiteterna för att vara exakt)

Hedersomnämnande till Ola Korpås som fick ihop 8 rätt, samt Fredrik Thölin och Lena Sundin som med gemensamma krafter också fick 8 rätt. Marcus Säll, Fredrik Andersson och Katja Jahn imponerade med 7 rätt.

Vi passade på att utnyttja våra besökares kunskaper när vi ändå hade dom i huset. Här visar Anneli ett möjligt medeltida spänne från Malma för Magnus Elfwendahl.

Vänner och kollegor är naturligtvis välkomna att titta förbi vårt kontor vid andra tillfällen. T ex tisdagen den 18:e oktober kl 15 då vi har öppet seminarium. Anders Kaliff och Daniel Löwenborg kommer förbi och berättar om planerna med att skapa en digital undersökningsdatabas i Östergötland.

Marcus Säll, Emma Sjöling, Kicki Martinelle och Elin Säll har upptäckt att spisstocken är ett utmärkt ställe att hänga.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nya kontoret formellt invigt

  1. Jennie Andersson skriver:

    Oj vilken trevlig överraskning! Synd bara att jag var tvungen att gå från er tidigt. Ska försöka komma in under veckan och hämta boken =)

  2. Åsa M Larsson skriver:

    Du är mycket välkommen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *