Allsvínn och ridkonsten

Vid SAUs undersökning inför nya Biocentrum i centrala Ultuna år 2008 hittade vi ett litet hänge i form av en häst. Hänget är från 700-talet e Kr och har sannolikt lagts ned som offergåva. Just denna lilla häst har blivit mycket omtyckt vid Sveriges Lantbruksuniversitet, som låtit framställa några få kopior i silver för att kunna ge dessa till utvalda personer. Hästen är uppkallad efter Allsvínn, som enligt den nordiska mytologin drog solen tillsammans med parhästen Árvaker.  Till de första som får ta emot nya Allsvínn hör två av den internationella ridsportens främsta utövare: Kyra Kyrklund och Jan Jönsson, vilka strax före påskhelgen installerades som adjungerade professorer i ridkonst vid SLU.

Ridkonst har varit en akademisk tradition sedan 1600-talet då Olof Rudbeck införde ridning som exercitieämne vid Uppsala universitet för att göra studenterna mer gångbara på arbetsmarknaden. Att hästen både dessförinnan och därefter haft stor betydelse är oomtvistat, även om det för inte så länge sedan såg rätt mörkt ut. I början av 70-talet nådde efterkrigstidens avhästning en bottennotering om knappt 70 000 hästar. Sedan dess har dock antalet hästar i Sverige ökat till dryga 360 000. Ridning är en fortsatt starkt växande sport med många olika inriktningar. Varje år sker bortemot 8 miljoner uppsittningar på landets ridskolor. Svensk hästavel är framgångsrik, men för att lyfta hästarna till den nivå de har kapacitet för krävs kunnigare ryttare. Det är bland annat detta SLU har tagit fasta vid när man låter installera professorer i ridkonst. Satsningen är unik och syftar till att stärka den numera treåriga hippologutbildningen.  De nya professorerna är mycket aktiva som tränare och utbildare av både hästar och ryttare. Kyra Kyrklund från Helsingfors är en världens mest kända dressyrryttare med flera VM- och OS-placeringar. Under ett antal år var hon dessutom tränare åt ett av Sveriges främsta dressyrekipage: Jan Brink och hingsten Briar. Den andre nyutnämnde professorn, fälttävlansryttaren Jan Jönsson är bland annat femfaldig svensk mästare och innehavare av ett OS-brons. Under många år var han även förbundskapten för det svenska landslaget i fälttävlan.

Evenemanget inleddes med välkomsttal av statsagronom Jan Philipsson och rektor Lisa Sennerby-Forsse, följt av avsiktsförklaringar från olika företrädare för utbildning och forskning. Till höjdpunkterna i programmet hörde naturligtvis de nytillträdda professorerna Jan och Kyras sessioner där de delade med sig av sina tankar kring hästar och ridkonst. Efter avbrott för lunch följde ett antal kortföreläsningar på temat hästar och ridning. I blickfånget på roll-ups, affischer och i bildspel återkom hela tiden Markus Anderssons utmärkta foto av Allsvínn, originalet.

Det här inlägget postades i Föremål, Järnålder, Populärt, Ultuna, Uppland. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Allsvínn och ridkonsten

  1. Pingback: Nya kontoret formellt invigt | SAUblogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *