Ljus i Gilltuna

Belysning under förhistorien diskuterar vi inte så ofta eftersom det inte finns så mycket material här i Skandinavien. I medelhavsländerna hittar arkeologer mängder av glas- och keramikrester från oljelampor, allt från enkla skålar till avancerade ljuskronor. I norr är källäget ett annat. Den främsta ljuskällan var härden. Tjärstickor, bloss och facklor lämnar dessvärre inga arkeologiska spår. Keramiklampor har använts under vikingatid men hittas inte särskilt ofta.

Stenlampa

Tran-/oljelampa från Gilltuna

Från Gilltuna har vi ett speciellt föremål som vi efter viss diskussion och intensivt letande i litteraturen tror kan vara något så ovanligt som en tran- eller oljelampa i sten. Liknande föremål finns från vikingatid i bosättningar på t ex Shetlandsöarna, Färöarna, Island och kanadensiska L’anse aux Meadows. Den sistnämnda är den enda kända skandinaviska bosättningen i Nordamerika. Här i Sverige finns medeltida fynd, bl a från Kalmar. Lamporna kan vara utformade på lite olika sätt, men funktionen är densamma och mycket enkel. I en uthuggen grop eller försänkning i stenen häller man tran eller olja. En veke sticks i och så tänder man på.

Vår stenlampa står stadigt och bra och har en tydlig grop. Den är något trasig men riktigt stilig tycker vi, även om den inte är lika elegant som sina västliga motsvarigheter. Dessa är oftast gjorda i täljsten eller lavasten, material som är mycket mer lättbearbetade. Tyvärr kan vi inte säkert datera lampan som enskilt föremål, men jämförelse med liknande objekt pekar på vikingatid eller medeltid.

Det här inlägget postades i Föremål, Gilltuna, Järnålder, Västmanland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *