Lika som bär – jämförande studier av arkeologiska artefakter

Till vänster två bronsfigurer från Loshults socken, Skåne. Foto: Statens historiska museer SHM 1995-05-15. Klicka på bilden för mer information. Till höger en leksaksfigur tillverkad år 2007.

Häromdagen städade jag barnens rum och hittade en leksaksfigur som hade tappat sina armar. Den är gjuten i plast och inhandlades i en affär år 2007. Förmodligen hade den tillverkats samma år. Som arkeolog har man en hjärna som är inställd på att hitta likheter och olikheter. När jag plockade upp den lilla leksaksfiguren från golvet var det något bekant över den. Det här hade jag sett förut. För mitt inre såg jag en mer än tretusenårig bronsstatyett. Två nästan identiska bronsfigurer från början av bronsåldern hittades i Loshults socken i norra Skåne kring förra sekelskiftet. Vi arkeologer brukar anta att saker som ser likadana ut är samtida och har haft en likartad funktion. Vid en första anblick undrar man om det har hänt så mycket under de senaste tretusen åren. Badbyxorna har visserligen ersatts av hängselbyxor, men hattmodet verkar nästan oförändrat.

Det här inlägget postades i Allmänt, Bronsålder, Föremål. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lika som bär – jämförande studier av arkeologiska artefakter

  1. Frands Herschend skriver:

    Slående! Jag tycker att skillnaden i dräkt egentligen är som ett bevis, om man säger, på att bonsåldersklimatet var liksom varmare än dagens – åtminstone än så länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *