Gravurnor i Ultuna

Rapportarbetet från Stora logen i Ultuna fortskrider. Fynd kommer tillbaka från konservering, trasiga keramikkärl blir hela igen och osteologerna har gått i närkamp med det stora benmaterialet. I tre av brandgravarna fanns keramikkärl som troligen ställts ned i helt skick. Övriga gravar innehöll mer fragmenterad keramik. En grav rymde hela tre keramikkärl vilka stod i brandlagret. Krukorna innehöll ben och det fanns även benkoncentrationer runt omkring dem. I brandlagret låg även pärlor av glas, kalksten och brons samt järn- och bronsföremål. En av krukorna har varit möjlig att rekonstruera medan de båda andra är ofullständigt bevarade. Krukan är tillverkad av tunt gods med en höjd av 10 cm och en mynningsdiameter på 12 cm. Nu återstår att se hur många två- och fyrbenta individer som lades i och bredvid krukorna då graven ställdes i ordning.

Nyss framgrävd gravurna från Ultuna.

Rekonstruerad gravurna.

Det här inlägget postades i Gravfält o gravar, Järnålder, Ultuna, Uppland. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gravurnor i Ultuna

 1. Jennie Andersson skriver:

  ”Min” kruka är så fin! Snyggt limmat Elisabet =)

 2. Martin R skriver:

  Vad säger krukans formgivning? Kronologiskt, socialt, kulturellt, funktionellt?

 3. Elisabet Pettersson skriver:

  Som sagt var, rapportarbetet pågår. Framåt sommaren kommer de flesta frågetecken att ha rätats ut hoppas vi.

 4. Helena Hulth skriver:

  Haha! @Martin. På formgivning svarar vi se bild. I övrigt, på A: yngre järnålder, på B: välbärgad medelklass, på C: välbärgat medelklassliv, på D: gravkärl. Med rapporten i din hand kommer du dock att kunna dra dina egna slutsatser 🙂

 5. Martin R skriver:

  Min fråga var inte menad som underförstådd kritik. Jag är helt enkelt okunnig om Mälardalens yjäå-keramik eftersom jag nästan bara kommit i kontakt med den i form av småbitar. Hur ser man att detta är en lyxigare kruka än snittet, en välbärgad människas kruka?

  • Elisabet Pettersson skriver:

   Någon lyxig kruka är det väl inte, det finns ingen dekor eller formmässiga finesser, men den ger intryck av att vara välgjord. Kanske en ovanligt skicklig krukmakare. En av de övriga krukorna var också tillverkad av tunt gods, men den är tyvärr spjälkad och skör. Metallfynden är än så länge på konservering men vi väntar ivrigt på dem!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *