Stockholm 250

Järvafältet och Igelbäckens kulturreservat i Akalla i Stockholms kommun är ett område som för tusen år sedan, då havsnivån var högre, närmast kunde liknas vid ett skärgårdslandskap. På ett höjdparti i detta område, som idag till stor del upptas av åkermark och hagar, ligger fornlämning Stockholm 250. Detta är en fornlämning som utgörs av gravar i form av stensättningar och olika spår av bosättningar från förhistorisk- och historisk tid. Ett femtiotal meter öster om fornlämningen ligger ett antal platåhusgrunder som vanligen dateras till den yngre delen av järnåldern.

 

På bilden sysn en av ytorna som schaktades fram vid förundersökningen. Bilden är tagen från nordväst.

På bilden syns en av ytorna som schaktades fram vid förundersökningen. Foto från nordväst.

Under början av september månad genomförde SAU en arkeologisk förundersökning inom och intill denna fornlämning. Syftet var att ta reda på vilken typ av lämningar som döljer sig i marken inför byggandet av förbifart Stockholm. Vid förundersökningen påträffades boplatslämningar i form av stolphål och härdar, samt två sedan tidigare okända stensättningar som kan vara gravar. Två av härdarna undersöktes och i dessa hittade vi en skärva av keramik och ett knivliknande föremål av ben.

Ett knivliknande föremål av ben.

Ett knivliknande föremål av ben.

Ett föremål av keramik hittat i en härd.

En keramikskärva hittad i en härd.

Inom kort återvänder vi till Akalla för att genomföra ytterligare arkeologiska insatser inför byggandet av förbifart Stockholm.

Det här inlägget postades i Boplats, Föremål, Gravfält o gravar, Järnålder, Medeltid/Historisk, Stockholms län, Uppdragsarkeologi, Uppland. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stockholm 250

  1. Anton skriver:

    Snygg kniv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *