Spår efter smide?

Grophuset i sin prydno. Peter i bakgrunden.

Grophuset i sin prydno. Peter i bakgrunden.

Något vi verkligen vill ta reda på, är vilken typ av verksamhet som ägt rum i de tio förmodade grophusen vid Eds allé.

En viktig pusselbit är golvlagren, där spår av hantverk kan ha hamnat. Här har Peter använt sig av ett hemligt vapen: en magnet. När han satte ner magneten i jorden i ett av grophusen, flockades små metallfragment på den. Det röjde en av platsens hemligheter; här har man bedrivit någon form av smide.

Men det är inte säkert att smeden varit verksam inne i just det här grophuset. De små metallbitarna låg nämligen i fyllnadslagret, alltså den jord som huset fyllts igen med när det slutat att användas.

När huset övergavs kan gropen (det vill säga husets golv och delar av väggarna) ha fyllts igen på två olika sätt. Antingen har man fortsatt att bruka platsen och skyfflat i massor av jord, så att man fick en jämn yta att gå på. Eller så har grophuset bara fått stå kvar, och gropen har fyllts med multnande löv och grenar som till slut bildat jord.

Nu är fyllnadslagret borta och Peter har börjat undersöka själva golvet, vi får se om han kommer att göra något fynd där.

Så här kan grophus ha sett ut under vikingatiden. Rekonstruktionen finns på Gunnes gård, där arkeologen Anders Liliehöök, som står vid dörröppningen, är verksam.

Så här kan grophus ha sett ut under vikingatiden. Rekonstruktionen finns på Gunnes gård, där arkeologen Anders Liliehöök, som står vid dörröppningen, är verksam.

Ibland hittar man märken efter plankor och störar i kanten av grophusen, som är rester efter väggarna. Utifrån sådana upptäckter kan man få en bild av hur husen en gång sett ut. På Gunnes gård i Upplands Väsby finns en rekonstruktion av ett grophus, som Arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet gjort. Öppettider hittar du här.

Vill du se våra grophus i verkligheten? Då är du välkommen hit på guidad tur, torsdagen den 25 juni klockan 18.00 och onsdagen den 8 juli klockan 18.00!

 

 

Det här inlägget postades i Boplats, Eds Allé, Järnålder, Stockholms län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *