Osteolog i norr

SAUs osteologer tar emot analysuppdrag från hela Sverige och även från våra grannländer Norge och Finland. Ibland får de även möjlighet att medverka i dessa undersökningar, i de fall det finns ett stort behov av en kunnig blick i fält. Just nu är t ex Ylva Bäckström med vid Norrbottens Museums räddningsgrävning av samiska gravar vid silverhyttan Silbojokk (Fornlämning Arjeplog 368:1). Fördämning av sjön Sädvajaure har tyvärr lett till att begravningsplatsen från 1600-1700-talet har börjat eroderas och därför undersöks och flyttas nu de gravlagda. Bevaringsgraden är mycket dålig och därför är det extra viktigt att dokumentera så mycket som möjligt på plats av benen och gravskicket.

SVT har gjort ett inslag om undersökningen och Sveriges Radio har också rapporterat.

Ylva har i mångt och mycket byggt upp den osteologiska enheten vid SAU. Hon gör dock ett tillfälligt inhopp som fältosteolog, eftersom hon egentligen är tjänstledig för ett forskningsprojekt om hälsa och livsvillkor under medeltiden. Hennes forskningsmaterial inkluderar de som gravlagts vid en annan silvergruva, i Sala i Västmanland, samt skelett från Domkyrkan i Uppsala.

Ni kan läsa mer om Silbojokk-projektet på museets blogg och hemsida.

Det här inlägget postades i Gravfält o gravar, Kyrkogård, Medeltid/Historisk, Norrbotten, Osteologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *