Guidade visningar av vikingaboplats i Upplands Väsby

Utgrävningarna vid Eds Allé i Upplands Väsby visar att här det det funnits en omfattande boplats under vikingatid. Förutom de stora stolpburna hus som människorna bodde i så har det kommit flera grophus: mindre byggnader med nedsänkt golv som troligen använts för specialiserade hantverksarbeten av olika slag. Än idag är platsen vackert belägen på fält som i söder sluttar ned mot Edssjön.

Jennie Andersson.

Jennie Andersson.

Utgrävningen pågår till den 10:e juli och efter det inleds analys- och rapportarbetet, som kommer få fortsatta uppdateringar på den här bloggen. Alla inlägg samlas under kategorin Eds Allé så att ni lätt kan hitta dom och prenumerera på uppdateringar.

För er som är i trakten rekommenderar vi varmt att ni kommer till de två kvällsvisningar vi planerat in under själva fältarbetet. Det är gratis och ingen anmälan krävs.

Visning 1: Torsdagen den 25 juni klockan 18.00

Visning 2: Onsdagen den 8 juli klockan 18.00

Om ni passerar vid andra tidpunkter finns det ett par anslagstavlor uppsatta längs allén som vi försöker hålla uppdaterade med ny information.

Nedan är en karta över området. Undersökningen är på fältet intill allén, men de som kommer med bil kan parkera vid Runsavägen.

Runsa är förresten en mycket intressant befäst bosättning från järnåldern. Den ligger några kilometer norr om Upplands Väsby och undersöks inom ett långsiktigt forskningsprojekt under ledning av Michael Olausson. Ni kan läsa mer på deras hemsida och få uppdateringar på facebook.

Det här inlägget postades i Boplats, Eds Allé, Förmedling, Järnålder, Populärt, Stockholms län. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Guidade visningar av vikingaboplats i Upplands Väsby

  1. Pingback: Guidad tur av vikingatida boplats idag | SAUblogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *