Offersjön Bokaren – Forskarseminarium

Hästkranium påträffat i den utdikade sjön Bokaren. Skador visar att hästen dödats med våld. Foto: Upplandsmuseet

Hästkranium påträffat i den utdikade sjön Bokaren. Skador visar att hästen dödats med våld. Foto: Upplandsmuseet

En av Upplands många spännande arkeologiska platser är den från den numera utdikade sjön Bokaren på gränsen mellan Stavby och Rasbo socknar (Stavby 137:1). I anknytning till en träplattform påträffades kvarlevor av människor och djur tillsammans med bland annat bearbetat trä. Undersökningarna genomfördes 1939 och -41 men avrapporterades aldrig. Fynden antogs utifrån pollenanalys vara från bronsåldern.

Susanna Eklund (SAU) och Andreas Hennius (Upplandsmuseet/Inst f arkeologi) genomförde under 2014 ett forskningsprojekt kring fynden från Bokaren, finansierat av SAU Forskningsfond. Målet med projektet har varit att sammanställa materialet från de arkeologiska undersökningarna. Den stora utmaningen var att spåra övrigt material, vilket lyckades till stor del och vid fältinventering kunde fyndplatserna lokaliseras.

Två människokranier har 14C-daterats inom ramen för projektet Bokaren. Genom ett samarbete med Christina Fredengren och Camilla Löfqvist vid Stockholms universitet (”Tidens Vatten”) gjordes ytterligare en 14C-analys samt en osteologisk analys av djur- och människobenen. Analyserna visar att såväl människor som djur dödats och deponerats i våtmarken under yngre järnålder och tidig medeltid.

Onsdagen den 29/4 kl 10-12 presenterar Sanna, Andreas och Christina projektet, som kommer fortsätta även under 2015, vid högre seminariet på institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet:

Water of times – wetland depositions in Sweden and an example from Lake Bokaren, Uppland.

Forskningsrapporten (SAU Rapport 2014:20) publiceras inom kort.

Det här inlägget postades i Bronsålder, Järnålder, Seminarium, Uppland, Vetenskapliga programmet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *