SAU Vetenskapligt pris 2013 går till…

Helena Hulth överlämnade en replik av ett hästhänge hittat i Ultuna till Ann Segerberg

Ann Segerberg

För hennes betydelsefulla gärning inom stenåldersforskningen och kulturmiljövården, utförd med imponerande akribi, engagemang och integritet.”

Sedan 2006 har SAU årligen delat ut ett Vetenskapligt Pris som har instiftats för att belöna en eller flera forskare som gjort insatser inom svensk arkeologi. Dessa skall ha präglats av självständighet och vetenskaplig insiktsfullhet.

Ann Segerbergs forskargärning innefattar en genomgripande insats för stenåldersforskningen med sina undersökningar runt Bälinge Mossar i Uppland. De kronologiska förhållandena i övergången till neolitikum i Mälardalen och mellan trattbägarkultur och gropkeramisk kultur var fortfarande dåligt utredda i slutet av 1900-talet. Ann grep sig an detta både genom regelrätta utgrävningar och genom samarbete med kvartärgeologer och C14-laboratoriet i Uppsala för att undersöka strandförskjutning, paleoekologin och få fram säkrare dateringar. Naturvetenskapliga metoder kombinerades med forskningshistorisk genomgång av äldre litteratur som redde ut många senare missförstånd kring typologin av inte minst keramiken.

Prof emeritus Bo Gräslund, SAU styrelseordförande Kent Andersson och pristagaren Ann Segerberg

På Länsstyrelsens Kulturmiljöenhet fortsatte Ann att se till uppdragsarkeologins potential att tillföra ny och nödvändig kunskap för forskningen och för arkeologin i allmänhet. Hennes djupa engagemang kombinerat med gedigen kunskap och ansvarstagande visar vilken viktig roll Länsstyrelsen har i skydd och vårdande av fornlämningarna och för att kräva att uppdragsarkeologin genererar ny kunskap. Efter sin pensionering har Ann fortsatt att jobba med materialen från sina undersökningar, som numera förvaras i samlingarna på Museum Gustavianum.

I fredags överlämnades priset till Ann Segerberg på SAU. Vi är mycket glada och stolta att få denna chans att fira henne för den insats hon gjort för arkeologin.

SAUs vetenskapliga pris utses årligen av en kommitté som inbegriper representanter från personalen, styrelsen, samt institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *