Gamla Uppsala blir ännu mer monumental

Jonas Wikborg, biträdande projektledare, tar kort på ett av fundamenten. Foto: SAU

Denna vecka gick vi som ingår i projektet Ostkustbanan Gamla Uppsala ut med information till pressen om de monumentala pålfundament som vi hittat under Vattholmavägen och som sträcker sig hela vägen upp till Samnanån. När vi under förundersökningen 2010 hittade de första fundamenten i åkern söder om Gamla Uppsala på en rad som sträcker sig bort mot storhögarna, och dessutom ett par stycken söder om Samnan, hade vi knappast vågat hoppas på detta resultat. Det är fortfarande en hisnande känsla att hitta så välbevarade och obestridliga bevis på platsens betydelse under järnåldern.

Intresset från media har varit stort. Det är inte varje dag en arkeologisk nyhet får ta upp hedersplatsen på Dagens Nyheters förstasida. Det gjordes också ett långt och mycket bra inslag på Studio Ett. Det blev även fina reportage i både text och bild på UNT, SVT Uppland och TV4 Uppsala. Dessutom har Radio Sweden gjort ett inslag på engelska om ni vill skryta lite om vilka fina fornlämningar vi har i Sverige för vänner i utlandet.

Ulf Celin vid en framrensad stenpackning som omgett en av pålarna. I bakgrunden syns fler som ligger på rad under det som var Vattholmavägen. Foto: SAU

Den exakta åldern på konstruktionen av pålraden, om den tillkommit vid ett enda eller flera olika tidpunkter, hur den använts och när den raserades är något vi nu kommer arbeta vidare med inne på kontoret, med hjälp av olika sorters analyser. Att den är ett ”mysterium” som det gärna heter i media är väl inte helt korrekt. Det är uppenbart att den markerat kommunikationsleden in i området och vidare mot det stora gravfältet. Men det återstår helt klart mycket för oss att förstå om dess användning och betydelse för människorna som konstruerade den. Vi ser fram emot att sätta tänderna i detta ordentligt under det rapportarbete som nu tar vid.

För nyfikna finns det flera inlägg på vår egen projektsida om fundamenten och om resterna av en gammal väg invid dem som vi undersökte under hösten.

UPPDATERING:

På grund av det stora intresset som genererats av den massmediala uppmärksamheten anordnar Gamla Uppsala museum extra visningar:

Lördag och söndag 19-20 oktober kl. 14

Det här inlägget postades i Förmedling, Gamla Uppsala, Järnålder, Uppland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *