Englandsfarare, jägare och bålbyggare

Eftersom utgrävningarna i Gamla Uppsala är ett samarbete mellan oss, Upplandsmuseet och UV Mitt så har vi en gemensam projektwebb i länsstyrelsens regi där vi försöker hålla alla uppdaterade med vad som händer. Framöver kommer även färdigt material från undersökningarna att läggas upp där, så att det ska vara lätt att komma åt av andra arkeologer och forskare.

Det betyder att skrivandet har varit lite sporadiskt på vår egen blogg under hösten och vintern, då våra inlägg om Gamla Uppsala hamnar på projektwebben. Tar tillfället i akt att uppmärksamma er på att det under januari och februari har kommit flera logginlägg med kul information. Från vår sida har Jonas Wikborg skrivit om fynd av pilar använda för både strid och jakt, med lite bakgrund kring bågskyttens roll i järnålderns Europa. Sofia Prata skriver mer om fynden av bålplatser på gravfältet, något vi inte alltid är lyckosamma nog att hitta, och förklarar varför vi ibland hittar så lite ben i gravarna. Nu senast har Olle Heimer, som suttit och registrerat många av fynden, valt ut ett par intressanta föremål som fram tills nu inte påträffats utanför England.

Del av hästutrustningen, ser ut som en klo prydd med ett kors.

Del av en exklusiv hästutrustning från 1000-talet. Foto: Olle Heimer

Stort nöje!

Det här inlägget postades i Boplats, Gamla Uppsala, Gravfält o gravar, Järnålder, Medeltid/Historisk, Osteologi, Uppland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *