Digging up bones!

Under den första grävveckan i Sala fick vi ett celebert besök av en osteologisk gigant – Professor Don Brothwell – och en jordkemist – Professor Brendan Keely – från Yorks universitet.

Anledningen till deras besök är ett projekt där analys av jordkemi och mikromorfologi i och utanför gravar, från Sudan i söder till Island i norr är fokus. Ett syfte är att undersöka om rester efter ex tyg kan utläsas ur jorden fastän inga synliga rester finns bevarade. Don och Brendan kommer att fortsätta provtagningen en bit in i nästa vecka.Don Brothwell.

Don Brothwell, Brendan Keely och Ylva Bäckström.


Provtagning.

Trots en lite trög måndag – med totalstationsstrul, så har arbetet flutit på bra. Vackert väder bortsett från onsdagen, då det kom ”lite regn”. De gravar som hittills schaktats fram i den norra delen av kyrkogården, ca 10 m S om kapellet/kyrkan, är kistgravar som i huvudsak verkar innehålla yngre individer. Närmast vägen finns det rester efter en stolprad som möjligen kan ha begränsat kyrkogården i väster.

På onsdagen började vi även schakta i den södra delen av kyrkogården. En grav, delvis undersökt 2009, som innehöll en person begravd med ett halsjärn, undersöks nu vidare. I fredags visade det sig att den döde sannolikt begravts med ett brutet lårben!

Anna Ölund, Barbro Bagge, Ylva Bäckström, Maria Johannesson och Leif Ekström.

Det här inlägget postades i Kyrkogård, Medeltid/Historisk, Osteologi, Sala forskningsgrävning, Västmanland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *