SAU har flyttat

Både de levande och de döda flyttar. Kartonger med benen från utgrävningarna av Sala gruvkyrkogård.

Ur arkeologers synvinkel är en av de mest intressanta vattendelarna i mänsklighetens historia när vi övergick från en mobil tillvaro till en mer bofast. Det gav vissa fördelar, som att vi nu kunde samla på oss ting och ägodelar i större utsträckning, som det hade varit omöjligt att göra om gruppen förväntades flytta till nya jakt- och insamlingsplatser 3-4 gånger om året. Det gav också vissa nackdelar. Som att vi började samla på oss ting och ägodelar i högre utsträckning…

För eller senare måste de flesta av oss flytta – även arbetsplatser. Under slutet av 90-talet hade SAU kontorslokaler i Backmanska huset på Rundelsgränd i Uppsala. En ärevördig boning för ett arkeologiskt företag eftersom det är det äldsta trähuset i Uppsala, byggt i början av 1600-talet och boning för ingen annan än Johannes Buerus, Sveriges första Riksantikvarie! Vad den hade i charm och tradition, saknade den tyvärr i användbarhet (lutningen på golven var delvis hisnande) och SAU flyttade 2002 till den Gamla Prefektvillan, ett stort stenhus i Botaniska Trädgården. Läget var definitivt inte att klaga på och huset gav bra utrymme att sprida ut sig (kanske lite för bra).

SAUs nya kontorslokaler vid Campus Engelska Parken, på Thunbergsvägen 5B

Vi visste dock att vi levde på lånad tid: huset tillhör universitetet och 2010 sades vårt kontrakt upp då det skulle renoveras och byggas om till bostäder och forskarplatser för gästforskare inom SCAS. Tanken var då att vi skulle flytta in i en av de gula trävillorna på andra sidan vägen, i Campus Engelska Parken där universitetets humanistiska utbildningar huserar, ett stenkast från våra kollegor på arkeologiska institutionen. Människan är dock inte helt herre över naturen än. Då det upptäcktes att hussvamp förekom i golvet fick vi finna oss i en 10 månaders tillfällig husering i Gamla Observatoriet medan huset totalrenoverades.

Lokalerna och lokaliteten var sannerligen inte att klaga på, men det var ändå med stor glädje och lättnad vi äntligen flyttade över vårt kontorsmaterial till villan i denna vecka. Det blir som sagt en hel del materiella ting som vi omger oss med, bara vi ges en chans, och två flyttar på ett år kan tära lite på tålamodet. Fördelen är att det skapar ett behov av en ordentlig utröjning av en hel del gammalt onödigt skräp.

Britta Wallsten i vårt blivande sammansträdesrum.

Vår nya – och permanenta adress för ett bra tag framöver – är Thunbergsvägen 5B. Kartor och vägbeskrivning finns på vår hemsida. När vi kommit lite i ordning och gjort insidan lite mer presentabel ska vi slå upp dörrarna och bjuda in vänner och kollegor. I detta nu sitter jag omgiven av halvtomma kartonger och halvfulla bokhyllor och tänker på hur mycket enklare det ändå var på jägarstenåldern…

Å andra sidan hade de inte kaffemaskiner!

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SAU har flyttat

  1. Martin R skriver:

    Kan ni inte bygga in lite golvlutning i de nya lokalerna med? På Rundelsgränd kunde man ha hours of fun med en kontorsstol på hjul.

  2. Åsa M Larsson skriver:

    Glömde ju att säga det! Det är en härlig, om än inte helt backmansk, lutning i diverse rum här i huset! Inte tillräckligt för kontorsstols-race, men vi kan nog ha kul med glaskulor… Känns nästan som att komma hem igen, efter alla dessa år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *