Ännu mer om Gamla Uppsala

Det var inte dåligt att plocka fram dagens Kulturdel i SvD och se en helsidesbild på John Ljungkvist med ett av de unika spiralornamenten i handen! Inuti tidningen är det ett helt uppslag ägnat åt undersökningarna i Gamla Uppsala, dels forskningsgrävningen på platån bakom kyrkan och dels årets förundersökningar inför utbyggnaden av järnvägen. Jonas Wikborg fick återigen berätta om de maffiga stenfundament som vi hittade i åkern. Förundersökningar har genomförts nu i maj på ömse sidor om banvallen och projektet är ett samarbete mellan SAU, Upplandsmuseet och UV Mitt (Riksantikvarieämbetet). Gamla Uppsala är en så fyndrik, komplex och högintressant miljö att det fanns ett stort behov av att samordna resurserna. Det har varit ett extremt givande projekt för alla inblandade och just nu sliter alla med att sammanställa rapporten som ska finnas i tryck i september.

Om du vill läsa mer om vad som kom fram under årets undersökningar kan du kolla in vår bloggkategori Gamla Uppsala och titta in på projektbeskrivningen och bloggen på UV dessutom. Det är inte bara stenfundament som hittats, utan även spår av den gamla bebyggelsen. Forskningsprojektet har också en egen blogg med fler fina bilder.

Jonas Wikborg är projektsamordnare vid SAU. Projektsamordnare för Ostkustbanans förundersökning är dock Johan Anund vid UV Mitt.

Det här inlägget postades i Gamla Uppsala, Uppland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *