På spaning efter den sten som flytt

Efter att ha beskådat det stora gravfältet vid Uppsala högar på avstånd under flera veckor gav vi oss idag över den stora slätten för att ta oss en närmare titt på hur det såg ut i den allra sydligaste delen dit vår groprad pekar. Det kändes som att närma sig den hemlighetsfulla ön!

Vår groprad är ”pipan” på det pistolformade område som sedan 1996 utgör fornlämning Uppsala 603:1. I femton år har den legat där och ”siktat” utan att vi förstått vad det var. Utsnitt ur Fornminnesregistret.

Så hade vi då kommit till andra sidan och vad fick vi se? Precis i förlängningen på vår groprad snubblade vi över två hålvägar i sydöstra kanten av gravfältet! Foto från söder. I bakgrunden anas Gamla Uppsala kyrka. Foto: Jonas Wikborg, SAU.

Vem kan ha tagit "våra" bautastenar...?

I kyrkväggen finns en del intressanta stenar! (Foto: Ann Lindkvist, SAU)

Vi har drabbats av en yrkesskada – vi ser numera resta stenar nästan överallt! Foto: Jonas Wikborg, SAU.

Kolla in på UV-bloggen också och se en härlig bild på hela OKB-gänget från UV Mitt, Upplandsmuseet och SAU i en vikingabåt! Vissa av er känner kanske även till namnet på den person som råkade passera dom och blev ombedd att ta gruppfotot…

Det har blivit en del inslag i media nu i veckan:

P4 Uppland var ute och gjorde reportage också

Det här inlägget postades i Gamla Uppsala, Järnålder, Uppland. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till På spaning efter den sten som flytt

 1. Anton skriver:

  Såååååå bra arkeologi! Men var är Idefix?

 2. Magnus Alkarp skriver:

  Hej Åsa och gänget.
  Är ni ute i fält på torsdag? Tänkte titta ut då. Kommer tillsammans med regissör och dansk scenograf som jag jobbar med, vi ska ju filma i GU (fast i studio) senare, men scenografen vill gärna titta på utgrävningen. Och jag med.
  Jag tror att den där stenen är nämnd i ett protokoll från 1650-talet. Jag ska försöka leta upp stället. Kan du, på ett ungefär, rita en hastig karta på hur den sträcker sig.
  Hur gick det med murstenen?

 3. Åsa M Larsson skriver:

  Hej Magnus!
  På torsdag finns bara ett gäng på plats intill Gamla Uppsala skola. Det blev en utvidgad förundersökning där då skolan måste byggas om när spåret läggs. Det har kommit fram rester av ett gravfält och Hans Göthberg är ute och gräver där så om ni stannar förbi och pratar med honom kan han berätta var han hittade den andra raden likartade fundament i norra delen av Gamla Uppsala.

  Den övriga grävningen är tyvärr slut och igenlagd men det går att hitta schakten. Det är alltså den övre delen av 603:1 som ”pekar” mot åsen. Sväng in på Bågspännarvägen, åk över spåret och sväng direkt höger, åk tills vägen når fältet. Där är det. Ring gärna upp Jonas på hans mobil (du hittar numret på vår hemsida) och kolla med honom, han har alla uppgifter men sitter inne och jobbar på rapporten just nu.

 4. Pingback: Anundshög nytt | tervalampi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *