Rapport från Rasbo

Arbetet rullar på

Det är nu ett bra tag sen vi avslutade grävningarna längs med nysträckning av väg 288 i Rasbo socken, Uppland. Även om vi inte har varit så livaktiga i vår kommunikation på sista tiden – så går arbetet framåt. Vi arkeologer är ju mest synliga för allmänheten när vi är ute på våra utgrävningar och sitter i den gassande solen och gräver fram saker.  Men nästan hälften av arbetet pågår faktiskt inne på kontoret. Efter att grävningen är avslutad ska vi ju ta hand om alla fynd och ordna med dokumentationen. Vi ska helt enkelt bearbeta materialet för att få ut så mycket information som möjligt och förhoppningsvis får vi också svar på de frågor vi ställt. Just nu är det många frågor där bollen ligger i andras händer och vi går och väntar på svar. Vi har skickat in ett antal prover på analys, Vi har till exempel skickat kolprover för datering, vi har lämnat in jordprover för makrofossilanalys, skickat keramik för lipidanalys, metallföremål för konservering mm.

Sakta men säkert börjar resultaten från analyserna trilla in och då inleds vårt stora tolkningsarbete. Att sätta sig in i materialet och försöka förstå hur allt hänger ihop. Vår plan är att vi under våren ska hålla er uppdaterade i arbetet.

Röntgensyn

Om det är någon superhjälteegenskap man som arkeolog skulle kunna ha bruk för så är det väl röntgensyn. Tänk om man kunde se genom jord och stenar för att exakt veta var man skulle gräva! Ibland använder vi oss faktiskt av röntgen i vårt arbete. Ett föremål som hittades i en av gravarna som undersöktes vid gravfältet Hammaren i Rasbo socken innehöll ett söndervittrat föremål som inte såg mycket ut för världen.  Men efter att konservatorerna vid Acta konserveringscentrum AB, röntgat föremålet så kunde vi tydligt se vad det var för något! Under all rost och korrosion dolde sig en sk bälteshake. En del av ett skärp som förekommer bland annat i Danmark och på Bornholm under förromersk järnålder.  På så vis kunde vi datera graven där fyndet hittades till ungefär 300 f Kr.

Bild på röntgat föremål hittad i en grav på gravfältet Hammaren, RAÄ 659 i Rasbo socken. Foto Acta konserveringscentrum

Teckning på ett liknande föremål från Bornholm daterad till tidig förromersk järnålder. Teckning ur: Jeg ser på Oldsaker

Det här inlägget postades i Gravfält o gravar, Järnålder, Riksväg 288, Uppland. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rapport från Rasbo

  1. Martin R skriver:

    Wöw! Grattis! Spitzenqualität im Rassenbo! Jag hade aldrig sett såna där förrän ett nyligt nummer av Skalk där det var en kort artikel om rekonstruerade bälten med såna spännen som såg ut som ormar. Vad finns det som kruper?

  2. Åsa skriver:

    Ormspännen – det måste vi kolla upp. Ganska snygg design hursomhelst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *