Året börjar med glada nyheter

Några tappra själar har visserligen hållit flitens lampa brinnande över mellandagarna, men det riktiga startskottet för det nya året skedde idag. Alla är tillbaka, utvilade (nåja) och mätta (definitivt), och med ett och annat nyårslöfte i bakfickan. Vi får se hur länge de håller…

Ylva Bäckström med kremerade ben från Ultuna (foto: Åsa M Larsson, SAU)

Tillbaka är även vår osteolog Ylva Bäckström som i höstas hade några månader tjänstledigt för forskning, vilka hon tillbringade vid universitetet i Aberdeen. Väl tillbaka i Sverige innan jul fick hon en tidig julklapp: Hon har lyckats knipa en av de doktorandtjänster som Berit Wallenbergs stiftelse utannonserade tidigare i höst! Ylvas projekt heter Arbetsskador och hälsa inom olika samhällsklasser vid övergången medeltid och tidigmodern tid. Det utgår från skelettmaterial uppgrävt vid Sala gruvkyrkogård, vilket hon jobbat på tillsammans med Anne Ingvarsson Sundström.

Vi är naturligtvis alla jublande glada över Ylvas mycket välförtjänta stipendium, men också lättade att ändå kunna behålla henne under våren, då hon och Emma Sjöling sitter med benmaterialen från Ultuna och Gilltuna. Under Stora Logen i Ultuna, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har arkeologerna hittat ett antal brandgravar från yngre järnåldern. Fördelen med brända ben är att de ofta bevaras bättre än obrända – nackdelen är att resultatet inte sällan är en hög små fragment som osteologerna tålmodigt letar sig igenom för att hitta identifierbara små ben. Trots att det kan se ut som en hög med grus kan de inte sällan komma fram till en hel del resultat, som antal gravlagda individer, deras ungefärliga ålder, samt vilka djur som fick följa med dem på bålet – antingen som matoffer eller i form av pälsar och redskap. Samtidigt är det inte riktigt möjligt att komma dessa döda lika nära på det sätt som är möjligt med välbevarade medeltida skelett, där individuella livsöden ofta kan utläsas i gripande detalj: diet, levnadsbetingelser, skador och arbetsbelastningar lämnar alla spår i skelett och bencellerna.

Det här inlägget postades i Allmänt, Osteologi, Ultuna, Uppland. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Året börjar med glada nyheter

 1. Grattis grattis til Ylva, med halsningar fran Island.

 2. Pingback: Tweets that mention Året börjar med glada nyheter | SAUblogg -- Topsy.com

 3. Annie Strand skriver:

  Grattis Ylva 🙂
  Riktigt roliga nyheter!

 4. Lena Sundin skriver:

  Grattis Ylva!
  Vilket underbart ämne om en underbar stad som Sala!
  Lycka till!

 5. Jennie Andersson skriver:

  Åh vad kul Ylva, stort grattis! Roligt att du är tillbaka i stan också, får komma förbi kontoret nån dag och prata lite =)

 6. Leffe skriver:

  Grattis! Äntligen får Salas gamla historia lyftas fram i ljuset! Här i Sala har vi mycket gammalt.

 7. Åsa M Larsson skriver:

  Inom kort kommer dessutom den osteologiska slutrapporten från tryckeriet, skriven av Ylva och Anne. Så det blir både avslut och början nu under 2011.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *