Lägesrapport från SAUs undersökningar inför Förbifart Stockholm

Som en del i arbetet inför byggandet av Förbifart Stockholm har SAU vid flera tillfällen under de senaste månaderna utfört arkeologiska uppdrag på den östra sidan av den s.k. Akallalänken, mellan Akalla och Hjulsta inom Igelbäckens kulturreservat. Under augusti genomförde vi en arkeologisk förundersökning vid fornlämning Stockholm 250, som omfattar både gravfält och boplatslämningar. I samband med förundersökningen hittades mycket riktigt både boplatslämningar och två större stenpackningar som tolkades som gravar.

I slutet av september och början av oktober gjorde SAU en andra förundersökning i samma område. Den här gången skedde grävandet på den västra sidan av vägen och intill stensträngen Stockholm 776, samt det borttagna gravfältet  Spånga 104, som undersöktes av Stockholms stadsmuseum för drygt 40 år sen. I samband med grävningarna 1971-72 påträffades knappt 60 gravar, ett 40-tal härdliknande anläggningar och två stensträngar. Fynden visade framför allt på vikingatida dateringar.

Under den nu aktuella förundersökningen var målet bland annat att kartera stensträngen  Stockholm 776 och att klargöra om det fanns några bevarade fornlämningar kvar intill gravfältet Spånga 104. Arbetet utfördes till stora delar i mycket stenig och blockrik terräng. Det har därför varit en stor tillgång att få hjälp av de tre skäggiga männen på bilden här nedan.

Schaktningsnestorn Pedor Jansson tillsammans med arkeologerna Peter Berg och Fredrik Thölin

Schaktningsnestorn Pedor Jansson tillsammans med arkeologerna Peter Berg och Fredrik Thölin.

Förundersökningen avslutades fredagen den 16/10, men redan på måndagen den 19/10 var vi tillbaka längs Akallalänken. Den här gången för att slutundersöka de västra delarna av boplatsen och gravfältet Stockholm 250. Mer om detta senare.

 

Det här inlägget postades i Boplats, Förbifart Stockholm, Förmedling, Gravfält o gravar, Järnålder, Stockholms län, Uppdragsarkeologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *